Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neřešitelé

"Neřešitel" je slovo, které jsem poprvé použila ve své knize Láska není řízek, abych tak přiblížila a s nadsázkou označila určitý typ osob. Nejde však jen o přátele, o kterých byl předchozí článek.

Znáte to: máte přítele/člena rodiny/kolegu..., který se několik let stále dokola potýká se stejným problémem. Je vlastně jedno, o jaký problém jde, důležité je, že všem okolo je to zcela jasné, jediný, komu to jasné není, je právě dotyčný “potýkatel”. Může jít třeba o: zamilovávání se do špatných osob; závislost na čemkoli; domácí násilí; zanedbávání dětí; neustálé dluhy beze změny životního stylu; kupování si dalších a dalších nepotřebných věcí, shromažďování odpadků...”, o cokoli, u čeho si okolí pomalu ťuká na čelo, ale jediný “neřešitel” je v klidu. Ten naopak často po svém okolí vyžaduje různé ústupky, službičky, pomoc, žádá o lítost a možnost vyplakat se, jen aby se svému problému mohl dále v klidu věnovat. Přehazuje tak svůj problém na ostatní, kteří už z něj pomalu “lezou po zdi”, ale on sám jej zcela popírá či alespoň bagatelizuje: “Co pořád máš, ve svém okolí znám tolik lidí, kteří to mají stejně nebo jsou na tom daleko hůř! nebo Můj otec to dělal taky a dožil se devadesátky! Proč do toho pořád šťouráš?”, dozvíte se, když si troufnete podotknout, že už to celé na váš vkus trvá příliš dlouho. Když popravdě odpovíte, že se to tak nedá dělat dále a bylo by vhodné požádat o pomoc odborníka, zpravidla se dozvíte, že “k doktorovi/ke cvokaři mě nikdo nedostane, nejsem blázen!”.

A vy, coby přátelé/rodinní příslušníci/kolegové nechcete přihlížet, jak se vaše blízká osoba řítí z průšvihu do průšvihu. Takže abyste si připadali jako “dobrá” blízká osoba, budete svému “neřešiteli” nadále pomáhat. Po čase možná zjistíte, že spíše než o pomoc jde o medvědí službu. I když se můžete přetrhnout, u “ neřešitele” jede vše ve starých kolejích, jakmile se otřepe.

Rádi byste dotyčnému opravdu pomohli, ale to nejde, dokud on sám si problém nepřizná. Tak končívají i letitá přátelství. Neřešitelé totiž nejsou přátelé. Jsou to paraziti. Zatáhli vás do své hry na “chudáčky” a “oběti” a díky vám ji mohou hrát. Vědí, že je nikdy nenecháte padnout na dno, že vždy pohlídáte děti, že zaplatíte jejich dluhy, že jim koupíte lahev, že je politujete... Dobře vědí, jací jste lidé.

Jak to však odhalit? Těžko, ale můžete si pomoci radou z předchozího článku – vyrovnaný vztah je ten, ve kterém je podíl vynaložené a přijaté energie v dlouhodobém horizontu srovnatelný. Jestliže vy stále zachraňujete, je něco v nepořádku.

Neříkám však, že si takový neřešitel nezaslouží pomoc. To určitě ano, ale odbornou, protože pokud po dobu několika let nanašel náhled na svou situaci, nedokáže si pomoci sám. Alkoholikovi však jako přítel pomoci nedokážu a ani mu nepomůžu tím, že ho budu krýt v práci a kupovat mu alkohol. Stejně tak nepomůžu kamarádce, kterou u sebe budu ubytovávat pokaždé, když ji zbije manžel. Mohu pomoci jednou, dvakrát, ale je-li jasné, že daný člověk není oběť, ale neřešitel, pomůže jedině, když si svůj problém uvědomí a bude s ním sám chtít něco dělat. A někdy je jedinou cestou ven z problému nechat ho padnout na samé dno, aby se konečně mohl odrazit.

Zdá se vám to kruté? Všichni máme naloženo přesně tolik, kolik uneseme. Všichni jsme tu proto, abychom se učili a vyvíjeli. A pocit, že je možné to nějak “odrbat” je projevem ega, které si myslí, že vládne všemu, i Vesmíru. Jenže Vesmír má své vlastní zákony, daleko větší než malé lidské ego.

Na nejvyšší úrovni nemůžeme ošidit nic. Nakonec stejně zjistíme, že tím, že se vyhýbáme změně, šidíme jen sami sebe a trápíme své okoli. A to je škoda, nemyslíte?

 

Hodně odvahy ke změnám, přátelé!

 

Autor: Petra Halamíčková | pondělí 30.1.2017 6:45 | karma článku: 10,79 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Petra Halamíčková

Prostřeno: Hyeny patří do Afriky, ne do televize

Na pořad Prostřeno se běžně nedívám. Když jsem ho před lety zaregistrovala, seznala jsem, že je to vlk v rouše beránčím.

25.3.2017 v 10:20 | Karma: 30,77 | Přečteno: 1973x | Diskuse| Společnost

Petra Halamíčková

Jak se rychle naučit anglicky?

Není zapeklitější otázky:-) Každý z nás je jedinečný, má jinou motivaci, množství času, dispozice, způsob a možnosti využití angličtiny..., zkrátka je to naprosto individuální. Jak na takovou otázku seriózně odpovědět?

9.3.2017 v 12:50 | Karma: 12,59 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Takové malé vydíráníčko

V mezilidských vztazích se vyskytuje zvláštní, ovšem stále velmi rozšířený model chování, kterému lidé, již ho provozují, říkají “je to přece rodina/je to přece kolega/šéf/kamarád...”.

25.2.2017 v 19:13 | Karma: 13,98 | Přečteno: 766x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Kdo je to přítel - energetická rovnováha ve vztazích

?V minulém zamyšlení jsem psala o tom, že láska bez podmínek není výměnným obchodem. Stručně řečeno: za svou náklonnost neočekáváme nic nazpět. To se ale snadněji napíše, nežli žije, protože všichni ve vztazích očekáváme.

23.1.2017 v 6:18 | Karma: 10,29 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Láska nebo výměnný obchod?

Jak často zaměňujeme lásku za výměnný obchod a jak málo si to uvědomujeme? A kolik energie věnujeme tomu, že popíráme, že to děláme? Zvu vás, milí čtenáři, na malou exkurzi do oblasti podmínkových vět a možná ještě dál.

21.1.2017 v 11:51 | Karma: 13,21 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3365x
Jsem Petra, prostě Petra:-) Jak nacpat člověka do pár řádek? Jak postihnout všechny jeho emoce, myšlenky, touhy, životní a sociální role, zájmy, etapy vývoje? Hra na škatulky mě nebaví. Jsem sama sebou. Nebo se o to alespoň snažím:-) Třeba prostřednictvím knížky "Láska není řízek". 

http://na-ceste-duse.webnode.cz/

https://www.facebook.com/nacesteduse/

http://anglictina-preklady.webnode.cz/

https://www.facebook.com/anglictinafrydekmistek/

 

 

Seznam rubrik