Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šmejdi aneb mince o dvou stranách

Dlouho jsem se těšila, až budou v TV dávat Šmejdy, protože se o nich mluví už od doby, kdy byli natočeni. Za tuto práci, odvahu a nasazení patří slečně režisérce velký dík. Mám kolem sebe mnoho lidí ve věkovém rozmezí 65-89 let, a tak o různé historky z prostředí předváděček nemám nouzi a zdá se mi, že by celkový obraz mohly obohatit a dodat mu trochu barev.

O tom, že „obchodní“ praktiky prodejců jsou černé a „smrdí“ jako nikdy neprané ponožky víme zřejmě všichni, víme i o tom, že by měly být kriminalizovány. Proč se tak neděje, je velká otázka, kterou bych tentokrát ponechala stranou. Z dokumentu vyšli šmejdi jako „ti zlí“ a senioři jako „ti chudáci hodní zneužití“. Jako vše v životě ani tento „jednoznačný“ případ nebude tak černobílý, jak se na první pohled může zdát. Aby však nedošlo k nějaké mýlce – nemíním se šmejdů nijak zastávat, to rozhodně ne, jen se chci na věc podívat i z jiných úhlů:-)

Jistě není sporu o tom, že každá generace je nějakým způsobem poznamená dobou, ve které žije, atmosférou společnosti, jejími normami. O tom, že šmejdi zneužívají „nastavení“ seniorů, kteří valnou část svého života prožili v socialismu a naučili se neozývat se proti bezpráví, nevyčnívat z řady a nestarat se o ostatní, aby sami neměli „zle“ se však příliš nemluví.

Když se podíváme na účastníky předváděček podrobněji, nemůžeme si nepovšimnout jistých podobností s dobou minulou: pasivní přístup k životu, kdy člověk neustále čeká, až „co se bude dít“ a sám se nechopí iniciativy; potřeba organizované zábavy a vedení člověkem, který se tváří jako autorita; tendence neupozorňovat na sebe, a to ani ve chvíli, když se někomu druhému děje příkoří; snaha dostat něco „zadarmo“ a „bez práce“. Pro člověka, který léta zažíval nejrůznější schůze, kulturní referenty, organizované akce, dovolené ROH a večírky, na kterých zdarma (či z fondu) dostával vánoční kolekce pro děti a dárková mýdla, může vypadat taková prodejní „masáž“ jako cosi známého, co prožíval v době svého mládí.

Jestliže je tedy pro někoho podobný druh „zábavy“ známý a obvyklý a je zvyklý na to, že s komunisty se dá nějak „vyčůrat“ v duchu hesla „rozložíme je zevnitř“, pak možná není divu, že může prodejní akce objíždět i s vidinou, že „to tam nějak přetrpí a kde dneska dostane salám a oběd zadarmo?“. Ze svého okolí dokonce vím, že existuje skupina seniorů, kteří na podobné akce jezdí s jakýmsi sportovním nadšením „odolávat“ a „nic nekoupit“ a se zájmem sledovat dění. Připadají si „chytřejší“ a „lepší“ než všichni ostatní chudáci, co se dali zmanipulovat a nechali prodejcům své celoživotní úspory za pár nekvalitních hrnců a dek.

Na předváděcích akcích se používá cílené a dobře mířené manipulace. Mám za to, že prodejci, či spíše jejich šéfové, mají své (pra)rodiče beze zbytku psychologicky zmapované. Vědí přesně, co a kdy říci, aby vyvolali žádoucí odezvu. Definice manipulace je poměrně široká, pro zjednodušení můžeme říci, že jde o to za účelem vlastního zisku nebo výhody přesvědčit jinou osobu k tomu, aby udělala něco, co by sama o sobě neudělala. Z této perspektivy je celá věc vidět v trochu jiném světle, kdy dochází ke střetu dvou manipulací: šmejdi manipulují s těmi, kteří se nechají a vychcánci, co si jezdí jen pro „dárky“ zase se šmejdy. Šmejdi pak přirozeně začínají ve svých metodách přitvrzovat a vždy na to doplatí nikoli vychcánci, ale obětní beránci. Akce vyvolá reakci. Šmejdi spoléhají na to, že ve skupině seniorů nefunguje solidarita s ostatními, jen strach. Strach zůstat bez oběda, strach zůstat kdesi na neznámém místě bez autobusu, strach být vidět v davu, strach být označen jako „ten špatný“.

Otázkou je, proč senioři, kteří mají našetřeno několik desítek tisíc, tyto peníze nevyužijí například k tomu, aby se sdružili do místního spolku (a mnohé kluby důchodců již existují, takže není potřeba je zakládat) a nezorganizovali si výlet podle svého. Proč 49 Kč, které investují do „výletu“, nepoužijí třeba na posezení u kávy a zákusku s kamarádkou? Proč když s kamarádkou na předváděčku jedou, s ní nejedou třeba někam jinam? Argument „chudých“ důchodců, kteří nemají na autobus, v této optice neobstojí, když jsou ochotni za hrnec zaplatit tisícovkou. Ve filmu byla zmíněna i samota jako jeden z hlavních důvodů, proč se důchodci podobných akcí účastní. Ano, dnešní uspěchaná doba moc pěstování blízkých vztahů nepřeje, na druhé straně však nechci-li být sama, musím pro to něco udělat. Samozřejmě můžu sedět doma u televize a vyčítat celé rodině, že si mě nevšímá, nebo se také můžu chopit iniciativy, dát dohromady pár známých a dovolí-li mi to zdravotní stav, vyrazit si s nimi třeba na procházku, na koncert či na fotbal. Není stovka investovaná do taxíku, který mě doveze do kina a padesátka za kávu lepší nežli několik tisícovek pro šmejda na jeho zámeček? Asi ano, ale to by předpokládalo, že nebudu jen sedět, stěžovat si na nezájem okolí a čekat, až pro mě někdo něco udělá, ale udělat něco sama.

 V závěru filmu je návod na řešení, jak se šmejdy skoncovat: nejezdit. Ano, senioři si sami na sebe znovu a znovu straží tuto past tím, že šmejdy svou účastí na jejich akcích podporují. Pokud by s nimi nejezdili, museli by si šmejdi najít jiný způsob obživy. Takže i tato mince má dvě strany:-)

A tak si říkám, že by se to schéma dalo aplikovat i na celou naši společnost. Že všichni tak nějak sice víme, co je špatně, ale stejně to podporujeme. Že čekáme, až za nás někdo něco udělá, ať už jsou to politici, lékaři, rodina, přátelé... Je to trochu takové „čekání na Godota“. Nikdy nepřijde. Tím Godotem jsme totiž my sami. Možná už je konečně čas vzít náš vlastní život do našich rukou.

Krásný aktivní den, přátelé!

 P.S. Nejen pro pana Martina Faltýna:-) Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod:-)

P.P.S. Troška odlehčení: http://halamickova.blog.idnes.cz/c/364820/Smejdi-aneb-pokracovani.html

A snad už poslední článek na toto téma, zohledňující názory diskutérů: http://halamickova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=365920&bk=78798

Autor: Petra Halamíčková | sobota 5.10.2013 23:08 | karma článku: 47,88 | přečteno: 46384x
  • Další články autora

Petra Halamíčková

Prostřeno: Hyeny patří do Afriky, ne do televize

Na pořad Prostřeno se běžně nedívám. Když jsem ho před lety zaregistrovala, seznala jsem, že je to vlk v rouše beránčím.

25.3.2017 v 10:20 | Karma: 30,77 | Přečteno: 1973x | Diskuse| Společnost

Petra Halamíčková

Jak se rychle naučit anglicky?

Není zapeklitější otázky:-) Každý z nás je jedinečný, má jinou motivaci, množství času, dispozice, způsob a možnosti využití angličtiny..., zkrátka je to naprosto individuální. Jak na takovou otázku seriózně odpovědět?

9.3.2017 v 12:50 | Karma: 12,59 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Takové malé vydíráníčko

V mezilidských vztazích se vyskytuje zvláštní, ovšem stále velmi rozšířený model chování, kterému lidé, již ho provozují, říkají “je to přece rodina/je to přece kolega/šéf/kamarád...”.

25.2.2017 v 19:13 | Karma: 13,98 | Přečteno: 766x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Neřešitelé

"Neřešitel" je slovo, které jsem poprvé použila ve své knize Láska není řízek, abych tak přiblížila a s nadsázkou označila určitý typ osob. Nejde však jen o přátele, o kterých byl předchozí článek.

30.1.2017 v 6:45 | Karma: 10,79 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Kdo je to přítel - energetická rovnováha ve vztazích

?V minulém zamyšlení jsem psala o tom, že láska bez podmínek není výměnným obchodem. Stručně řečeno: za svou náklonnost neočekáváme nic nazpět. To se ale snadněji napíše, nežli žije, protože všichni ve vztazích očekáváme.

23.1.2017 v 6:18 | Karma: 10,29 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3365x
Jsem Petra, prostě Petra:-) Jak nacpat člověka do pár řádek? Jak postihnout všechny jeho emoce, myšlenky, touhy, životní a sociální role, zájmy, etapy vývoje? Hra na škatulky mě nebaví. Jsem sama sebou. Nebo se o to alespoň snažím:-) Třeba prostřednictvím knížky "Láska není řízek". 

http://na-ceste-duse.webnode.cz/

https://www.facebook.com/nacesteduse/

http://anglictina-preklady.webnode.cz/

https://www.facebook.com/anglictinafrydekmistek/

 

 

Seznam rubrik