Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ručitel s ručením omezeným aneb o strachu

Volila jsem Táňu Fischerovou. Chtěla jsem mít na Hradě někoho s funkčním srdcem, nikoliv chladnokrevný a sebestředný žlutý jarní květ. Také se mi zdálo příjemné začít vyvažovat poměr mužské a ženské energie na vyšších místech v naší republice. Nedopadlo to, nevadí, ještě na to asi nejsme připraveni. Co mě ale dost překvapilo, byla zpráva o tom, že se paní Fischerová a pan Kačer zaručili za pana Ratha a chtějí, aby byl propuštěn z vazby.

Jestliže pominu určitou morální autoritu, kterou oba výše zmínění disponují a kterou, jak se zdá, chtějí využít k „dobré“ věci a také vinu či nevinu/spolehlivost či nespolehlivost pana Ratha, o kterých nic nevím, nemohu si nevšimnout jiné věci: není na světě bytost, za kterou bychom se mohli zaručit. Neznáme nikoho natolik dobře, aby to možné bylo. Ve většině případů neznáme do hloubky ani sami sebe, a to ani tehdy, když na sobě dlouhá léta intenzivně pracujeme. Jsme-li k sobě poctiví, objevujeme stále další a další stinné stránky. Víte sami o sobě, jak se zachováte v krizové situaci? Nebo svou reakci spíše tipujete? Já to u sebe jen tuším, a to zpravidla v porovnání s minulými reakcemi nebo se svým přesvědčením.

Když se obrátím do minulosti, vidím, že vše negativní vzešlo ze strachu. Ze strachu z nedostatku, ze strachu o přežití, ze strachu z toho, že člověk bude ovládán, či ze strachu ze ztráty moci a prestiže, ze strachu z bolesti, ze strachu ozvat se, ze strachu z trestu, ze strachu ze ztráty čehosi cenného, ať již jde o materiální věci či osoby... Války, loupeže a krádeže, vraždy, zrady a další zločiny mají často svůj kořen ve strachu. Když člověka ovládá strach, je celý sevřený a nedokáže se soustředit na nic jiného, než na to, jak by se ho zbavil.

Mám za to, že pobyt ve vazbě s vyhlídkou na následný soud a život za mřížemi krizovou situací je, že je to stav, kdy je v ohrožení základní pocit bezpečí. A tak mi přijde poněkud naivní zaručovat se za někoho jiného, včetně sebe sama, řekla bych dokonce, že se toho bojím:-) Mám pocit, že jde spíše o jakési společenské gesto nežli o skutečnou záruku. Vždyť co by bylo dáno v plen? Šel by si pan Kačer s paní Fischerovou sednout do žaláře místo pana Ratha? Rozumný člověk, pokud by došlo k nějakému neuváženému činu ze strany pana Ratha, paní Fischerovou ani pana Kačera nezatratí a do kobky nepošle, jen si řekne, že měli špatný odhad. No a tak se mi zdá, že je to celé vlastně nesmysl:-)

Chceme-li něco v naší společnosti změnit, změňme sami sebe. To je jediná oblast, ve které k tomu máme kompetenci a zdroje. Jestliže se budeme snažit měnit jiné tím, že na ně budeme vyvíjet tlak, ať již prostřednictvím svého morálního apelu či jinou formou, budou možná jednat podle našich představ, ale učitě ne z osobního přesvědčení. Takže se v jejich nitru vlastně nic nezmění:-) Tak jako strach dokáže lidi dotlačit k tomu, aby jednali amorálně, dokáže také, aby se zachovali morálně, plynou-li jim z toho jisté výhody.

Krásné ráno bez bázně a hany, přátelé.

P.S. Ráda bych na základě poznatků z diskuze poznamenala, že tento článek nebyl míněn proti nikomu z osob v něm uvedených, spíše jako postřeh a úvaha v globální rovině, ke kterým mne výše uvedení inspirovali. Nic proti nim nemám, nikoho z nich neodsuzuji ani nehodnotím, protože nejsem nic více než oni, a tudíž na to nemám právo:-) Každý děláme to nejlepší, čeho jsme na základě součinu mnoha faktorů schopni.

Autor: Petra Halamíčková | neděle 5.5.2013 8:00 | karma článku: 14,30 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Petra Halamíčková

Prostřeno: Hyeny patří do Afriky, ne do televize

Na pořad Prostřeno se běžně nedívám. Když jsem ho před lety zaregistrovala, seznala jsem, že je to vlk v rouše beránčím.

25.3.2017 v 10:20 | Karma: 30,77 | Přečteno: 1973x | Diskuse| Společnost

Petra Halamíčková

Jak se rychle naučit anglicky?

Není zapeklitější otázky:-) Každý z nás je jedinečný, má jinou motivaci, množství času, dispozice, způsob a možnosti využití angličtiny..., zkrátka je to naprosto individuální. Jak na takovou otázku seriózně odpovědět?

9.3.2017 v 12:50 | Karma: 12,59 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Takové malé vydíráníčko

V mezilidských vztazích se vyskytuje zvláštní, ovšem stále velmi rozšířený model chování, kterému lidé, již ho provozují, říkají “je to přece rodina/je to přece kolega/šéf/kamarád...”.

25.2.2017 v 19:13 | Karma: 13,98 | Přečteno: 766x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Neřešitelé

"Neřešitel" je slovo, které jsem poprvé použila ve své knize Láska není řízek, abych tak přiblížila a s nadsázkou označila určitý typ osob. Nejde však jen o přátele, o kterých byl předchozí článek.

30.1.2017 v 6:45 | Karma: 10,79 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Petra Halamíčková

Kdo je to přítel - energetická rovnováha ve vztazích

?V minulém zamyšlení jsem psala o tom, že láska bez podmínek není výměnným obchodem. Stručně řečeno: za svou náklonnost neočekáváme nic nazpět. To se ale snadněji napíše, nežli žije, protože všichni ve vztazích očekáváme.

23.1.2017 v 6:18 | Karma: 10,29 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3365x
Jsem Petra, prostě Petra:-) Jak nacpat člověka do pár řádek? Jak postihnout všechny jeho emoce, myšlenky, touhy, životní a sociální role, zájmy, etapy vývoje? Hra na škatulky mě nebaví. Jsem sama sebou. Nebo se o to alespoň snažím:-) Třeba prostřednictvím knížky "Láska není řízek". 

http://na-ceste-duse.webnode.cz/

https://www.facebook.com/nacesteduse/

http://anglictina-preklady.webnode.cz/

https://www.facebook.com/anglictinafrydekmistek/

 

 

Seznam rubrik